Manja slova Veća slova RSSProcjena putne bezbijednosti

U periodu od novembra 2018. do februara 2020. godine, Uprava za saobraćaj je u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (Ministarstvo finansija), i Upravom policije uspješno realizovala projekat “Procjena putne bezbjednosti”. 

Projekat je podrazumijevao analizu 1.853 km magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori, koristeći iRAP metodologiju (Internacionalni program procjene bezbjednosti na putevima), 16 inspekcija bezbjednosti na putevima na visoko rizičnim lokacijama te obuku lokalnog osoblja/službenika .

Ukupna vrijednost projekta je 470.000,00 Eura od kojih se podrška Evropske unije ogledala u kofinansiranju 85 % vrijednosti projekta dok je 15% nacionalno kofinasiranje. Projekat je sproveden u sklopu IPA 2014 programa u okviru kojeg je pored ovih aktivnosti uspješno završena izrada digitalne baze crnogorskih puteva, kao i nabavka i instalacija centralizovanog sistema mjerenja, prikupljanja i skladištenja podataka o protoku saobraćaja na crnogorskoj putnoj mreži.

S tim u vezi, ovdje možete preuzeti crnogorsku i englesku verziju sumarnog izvještaja glavnih informacija i rezultata projekta “Procjena bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori ”.